Bób z boczkiem i chłodnik tarator na lato

Pogoda nas nie rozpieszcza (jak zwykle), ale przynajmniej warzywa są teraz tanie i pyszne. I jest bób! Proponuję więc prosty obiad - idealny i na upały (może nadejdą?), i na deszczowy czerwiec. Zapraszam na chłodnik tarator i bób z boczkiem.

Spędziłam chwilę na krótkim urlopie za granicą - na innym kontynencie, ale jeszcze nie czas na opis tamtych smaków. Bowiem wróciwszy na ojczyzny łono, zobaczyłam na moim osiedlowym ryneczku wszystko, co kocham: słodki groszek , jasne czereśnie , młody bób , piękne ogórki gruntowe . Niby nie dziwi, ale mieszkam na północy kraju i tu wszystko dojrzewa później, a co za tym idzie niskie ceny też osiąga znacznie później. Jak wyjeżdżałam groszek kosztował 18 zł, a dzisiaj już tylko 5 zł (a nie było mnie raptem półtora tygodnia)! Podobnie rzecz ma się z bobem i czereśniami. A że już niedługo skończy się sezon i na bób, i na groszek, i na czereśnie, zajadam się nimi na okrągło - mimo wysokiego indeksu glikemicznego.

Bób najchętniej jadam gotowany, z czosnkiem i koperkiem, polany masełkiem. Najpyszniejszy jest właśnie taki, ale dzisiaj pokusiłam się o jeszcze lepszą wersję - z boczkiem. To dopiero był smakowy odlot. A na pierwsze danie proponuję doskonały bułgarski chłodnik tarator . Najlepsza zupa na upał, ale dobrze też smakuje w deszczowy czerwiec, bo u nas nad morzem pada.

Do rzeczy jednak.

Chłodnik tarator (Fot. Agnieszka Haponiuk)Chłodnik tarator (Fot. Agnieszka Haponiuk) Chłodnik tarator (Fot. Agnieszka Haponiuk) Chłodnik tarator (Fot. Agnieszka Haponiuk)

MÓJ ULUBIONY CHŁODNIK TARATOR

Składniki dla 3 osób (zaprosiłam przyjaciółki):

- 8 średnich, twardych ogórków gruntowych

- 3 ząbki młodego czosnku

- opakowanie (340 g) jogurtu typu bałkańskiego, lekkiego

- opakowanie (320 g) ajranu

- łyżka oliwy

- garść włoskich orzechów

- sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy dużą miskę. Ogórki obieramy cieniutko, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona. Następnie ścieramy na tarce z małymi oczkami do przygotowanej miski. Dodajemy starty czosnek, sól i pieprz. Zalewamy jogurtem, ajranem i mieszamy. Na koniec dolewamy oliwy. Orzechy siekamy i już na talerzu posypujemy nimi chłodnik. Gotowe.

Bób z boczkiem (Fot. Agnieszka Haponiuk)Bób z boczkiem (Fot. Agnieszka Haponiuk) Bób z boczkiem (Fot. Agnieszka Haponiuk) Bób z boczkiem (Fot. Agnieszka Haponiuk)

BÓB Z BOCZKIEM I KOPERKIEM

Składniki dla trzech osób:

- 1 kilogram młodego bobu

- 200 g wędzonego chudego boczku

- pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE:

Bób gotujemy chwilę, a następnie łuskamy. Owszem jest to upierdliwe i czasochłonne, ale można sobie w trakcie poukładać myśli. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Gdy zaczną się rumienić ładne skwarki, dodajemy bób i smażymy z 3 minuty. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i zjadamy jeszcze gorący.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.