Awokado moja miłość! Dlaczego warto je jeść?

Nie wszyscy je lubią, ze względu na dość specyficzny smak. Ja jestem wielką fanką awokado, bo jest nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Dziś więc wyznaję swe uczucia do tego zielonego owocu i - przy okazji - dzielę się kilkoma przepisami.

Nie pamiętam, kiedy dokładnie spróbowałam awokado po raz pierwszy. Pamiętam natomiast, że była to miłość od pierwszej chwili i trwa do dziś. Moim zdaniem awokado jest po prostu pyszne . Bardzo lubię ten lekko słodki smak. Dzięki temu, że jest delikatne (niektórzy mówią "mdłe", nie zgadzam się z nimi) można je jeść na tysiące sposobów - na słono, na słodko, w sałatkach, koktajlach, pastach, na kanapkach, faszerowane, grillowane.

Chwilę przed zjedzeniem...  / fot. Agata ŻychlińskaChwilę przed zjedzeniem... / fot. Agata Żychlińska Chwilę przed zjedzeniem... / fot. Agata Żychlińska Chwilę przed zjedzeniem... / fot. Agata Żychlińska

Jeśli jest odpowiednio dojrzałe - nie za twarde (zanim dojrzeje jest kwaśne, gorzkie, niedobre) i nie za miękkie, (czyli nie jest zgniłe) - jest znakomite podane po prostu z pieprzem i odrobinką soli. Kłopot w tym, że trochę trudno trafić w ten moment. W polskich sklepach niezbyt często można znaleźć idealnie dojrzałe, gotowe do zjedzenia awokado. Raczej trzeba kupić je w wersji twardej jak skała i cierpliwie czekać, aż nadejdzie jego czas. Moment, kiedy awokado jest najlepsze nie trwa specjalnie długo, a kiedy minie, już nie jest już takie pyszne, nie mówiąc o tym, że znacznie traci na atrakcyjności wizualnej. Jeśli poczekacie za długo i zobaczycie, że czekające na zjedzenie awokado, powoli traci przydatność do spożycia - zróbcie na jego bazię pastę. Przecież szkoda, żeby się zmarnowało.

Co dobrego w awokado?

Awokado to skarbnica dobrych dla ciała substancji. Zwiera mnóstwo witamin, między innymi te o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli A, E i C. Ma również kawas pantotenowy, który bierze udział w procesach metabolicznych, syntezie hormonów, ma działanie przeciwzapalne, przyśpiesza gojenie . Jeśli owoce awokado znajdą stałą pozycję w twoim menu, nie zabraknie ci także witamin z grupy B, które zadbają o odporność i dobre samopoczucie . Zwarte w awokado witaminy mają także wpływ na wygląd. Poprawiają kondycję skóry, dlatego awokado świetnie sprawdza się jako maseczka (choć ja jednak wolę je zjeść).

Awokado jest źródłem wielu składników mineralnych , między innymi potasu. Jemy sporo soli, czyli sodu, co może zaburzyć równowagę sodowo-potasową, a tym samym gospodarkę wodną i ciśnienie krwi. Może to także potęgować uczucie zmęczenia i powodować skurcze mięśni. Warto zatem włączać do diety produkty bogate w potas , na przykład awokado. Zwartość potasu, sprawia, że jest niezbędnym elementem diety sportowców. Sama biegam i wiem, że jeśli trochę zaniedbam dietę - zaraz łapią mnie skurcze, (kto miał skurcz w łydce podczas treningu ten wie, że to świetna motywacja, żeby już nigdy więcej nie zapominać, że potas jest ważny).

To jeszcze nie koniec zalet zielonego owocu. Ma on także żelazo - zatem jeśli macie anemię, albo nie jecie mięsa, koniecznie o nim pamiętajcie. Zawiera też miedź, kwas foliowy (coś dla wszystkich przyszłym mam) i luteinę (dla oczu tych, którzy - jak ja - swoje dnie spędzają przed komputerem).

Awokado budzi obawy, bo jest przecież KALORYCZNE . Ale po pierwsze, to dobre, sycące kalorie (ma sporo błonnika, można się nim najeść), po drugie w znacznym stopniu pochodzą z tłuszczów nienasyconych, których po prostu potrzebujemy, żeby dobrze żyć.

Podzielę się z wami kilkoma sprawdzonymi sposobami jedzenia awokado. Smacznego.

Zamiast masła

Awokado jest miękkie, łatwo się rozsmarowuje i świetnie może zastąpić masło. Jeśli zatem obawiacie się kalorii, to taka zmiana będzie bardzo korzystna. Polecam - domowy chleb i dojrzałe awokado - bardzo przyjemny początek dnia.

Sama piekłam, sama smarowałam / fot. Agata ŻychlińskaSama piekłam, sama smarowałam / fot. Agata Żychlińska Sama piekłam, sama smarowałam / fot. Agata Żychlińska Sama piekłam, sama smarowałam / fot. Agata Żychlińska

Śniadanie mistrzów

Na śniadanie (bardzo efektowne) możecie zrobić też awokado z jajkiem w środku. Przygotowanie jest bardzo proste, a lista składników krótka:

- awokado;

- jajka;

- zioła prowansalskie;

- sól i pieprz.

Przekrojone awokado przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do środka wbijamy jajka (lepiej wziąć małe, żeby się zmieściły). Zapiekamy przez dziesięć piętnaście minut w temperaturze 180 stopni. Danie proste, szybkie, pyszne i bardzo efektowne - połączenie idealne.

Pięknie wygląda, pachnie i smakuje! / fot. Agata ŻychlińskaPięknie wygląda, pachnie i smakuje! / fot. Agata Żychlińska Pięknie wygląda, pachnie i smakuje! / fot. Agata Żychlińska Pięknie wygląda, pachnie i smakuje! / fot. Agata Żychlińska

Coś na słodko

Dla łasuchów znajdzie się coś na słodko. Przedstawiam czekoladowy mus z awokado. Przygotowanie go nie zajmie wam więcej niż dziesięć minut (zakładając, że dzieci będą was rozpraszać, albo zadzwoni telefon, albo postanowicie podzielić się ze światem nowym przepisem wrzucając zdjęcie na Facebooka). To najprostszy przepis świata.

Będzie potrzebować:

- dwa dojrzałe awokado;

- trzy stołowe łyżki kakao;

- dwie łyżki miodu;

- łyżkę mleka kokosowego (mnie takie smakuje najbardziej, ale możecie wziąć każde inne).

Całość blendujecie, albo porządnie rozgniatacie, wstawiacie na godzinę lub dwie do lodówki i... gotowe. Jest pyszne - jako deser, dodatek do owsianki czy pasta na kanapkę. Kilka moich koleżanek odniosło sukces i zachęciło tą pastą dzieci do jedzenia awokado (nie muszę dodawać, że dzieci nie mają pojęcia, z czego jest zrobiony ich czekoladowy krem).

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA